CO DĚLÁM + CENÍK

Svatební fotografie

Co dělám ?

Svatba je čas, kdy jsou lidé šťastní, mají dobrou náladu a atmosféra je plná energie. To je pro mě výzva. Mám radost, když se mi podaří takovou chvíli zachytit. Svatby fotím moc rád a dávám do nich veškerou svou kreativitu. Každý z nás jistě viděl svatební snímky, které by posloužily stejně dobře jako ilustrační fotografie k pohřbu. Unudění lidé ve svátečních šatech jako na nepovedeném školním tablu, přitom atmosféra je ve skutečnosti úplně jiná.  Mám rád dynamiku pohybu, legraci i originalitu, která z obyčejných fotek vytvoří něco krásného. A když se po letech na snímky podíváte, budete se usmívat, protože si na tyto chvíle vzpomenete a v myšlenkách se Vám promítne vše, co se na fotografiích podařilo zachytit. Nezáleží pak vůbec na tom, jak rychle čas letí.

 Pro koho pracuji ?

Vzhledem k tomu, že jsem soukromý fotograf, který do svých fotek dává část sebe i svůj um, není pro mne rozhodující jen otázka odměny za mou práci, ale především to, jak na sebe s klientem působíme. Stejně tak, jako si on vybírá svého fotografa, i já jako fotograf se musím ujistit, že právě tento klient je pro mne ten správný. Proto preferuji osobní jednání, které je pro mne klíčové. Jedině tak mohu ze sebe vydat to nejlepší a výsledkem mé práce je pak spokojený zákazník.

Cena

Cena je vždy závislá na podmínkách, za kterých pracuji. Nelze ji unifikovat. Důležitý je čas, který celé akci věnuji, svou roli hraje i výsledek práce, který se ode mne očekává (digitální forma, tisková forma, počet retuší, plakáty, prezentace poskládaná z fotografií apod.).  Záleží na dopravě a přípravách. Může se jednat o jednoduché focení svatebního obřadu, ale ve většině případů fotím celý svatební den, včetně příprav i oslavy.  Pracuji proto s asistentem, který mi pomáhá s technikou a já se mohu zcela věnovat novomanželům a svatebním hostům. Výsledkem je perfektně odvedená práce, pod kterou se mohu s klidným svědomím podepsat.

Alespoň orientačně: cena svatby startuje přibližně na 15.000,-Kč, ale vše je věcí dohody a požadavků ze strany klienta.

 

Komerční fotografie

Co dělám?

Komerční snímky tvoří vlastní kapitolu. Vždy zaleží na účelu, pro který jsou fotografie vytvářeny. Jak bude snímek použit a k čemu bude sloužit? Většinou se jedná o produktové fotografe, interiéry, korporátní snímky, použité k propagaci na webu nebo v katalogu. Výjimkou nejsou ani firemní portréty.

V každém případě je nutné přesně vědět, co klient potřebuje sdělit svým zákazníkům. Proto se snažím vžít do role zadavatele, abych mohl co nejlépe plnit jeho představy.

Pro koho pracuji ?

Komerční fotografie využívají většinou firmy k propagaci svých výrobků nebo služeb. Důležité je nikoho nekopírovat, mít jednoduše vlastní styl. Výjimku tvoří pouze společnosti, které mají tzv. firemní standarty. Jedná se např. o hotelové řetězce, kde snímky musí vypadat shodně ve všech objektech provozovatele. Tištěný katalog nesmí nikdy vypadat jako sbírka propagačních letáků.

Cena

V případě komerčních fotografií se jedná vysloveně o zakázkové focení. Tato práce je pokaždé jiná, protože každá zakázka je originálem. Cena je vždy závislá na náročnosti a přípravách, velmi důležité je v těchto případech osobní jednání a přesné určení požadavků klienta. Pokud je zadavatel schopen předem oznámit výši svého budgetu, mohu mu připravit podrobný plán a rozsah prací.

Přibližná cena komerčního focení je 1500 Kč za 1. hodinu focení a 1000 Kč za každou další hodinu práce, plus dopravné.

 

Reportážní focení

Co dělám?

Dlouhá léta jsem pracoval pro tištěná média a noviny. Jako fotoreportér jsem začínal. Dnes je má práce většinou využívána k dokumentační reportáži. Firemní setkání, večírky, oslavy narozenin, vše to, co si přejí mít klienti zadokumentováno. Proč se na večírku pokoušet o fotky vyrobené mobilním telefonem, které ve špatných světelných podmínkách dopadají většinou jinak, než si lidé přejí?! Mohou se složit na profesionálního fotografa a v klidu si pak užívat oslavu. Je v pořádku nechat pracovat někoho, kdo oslavencům přinese kvalitní snímky, které není problém prezentovat, popřípadě nechat vytisknout jako vzpomínku na bezvadnou akci. Nikdo určitě nemá chuť probírat se druhý den haldou amatérských fotografií a hledat alespoň „něco použitelného“, co by se dalo případně někde ukázat.

Pro koho pracuji?

Zde se jedná o velmi mnoho skupin zákazníků. Jsou to klienti z různých oblastí jak pracovních, tak osoby soukromé. Firmy, které organizují svá pravidelná setkání (výročí založení firmy, předvánoční setkání apod.), soukromé osoby, které pořádají akce typu oslavy narozenin, dětské party, výročí svatby , školní srazy, maturitní večírky, taneční atd……

Cena 

Každá akce je neopakovatelná a originální. Proto je i cena za mou práci v těchto případech různá.

Alespoň přibližně lze vycházet z částky 1500 Kč za první hodinu focení a 1000 Kč za každou další hodinu plus dopravné.

 

Práce v ateliéru

 Co dělám ?

Jako fotograf pracuji samozřejmě i v ateliéru, kde vytvářím zcela odlišný druh snímků. Vzhledem k podmínkám, kterých leze v ateliéru dosáhnout, mohu pak předat klientovi vysoce kvalitní fotografie, propracované do nejmenších detailů. Ateliérové focení znamená vždy focení na zakázku. Většinou se jedná o fotobooky modelkám, fotografie dětí do rodinného alba, nebo o soukromou objednávku, dále o speciální produktové snímky – šperky, reklamní a komerční fotografie, akty, glamour atd…

Pro koho pracuji ?

Fotobooky vytvářím většinou pro castingové a modelingové agentury, výjimkou však není ani focení fotobooku pro soukromou osobu.  Do této oblasti patří i focení portrétů, např. do firemních katalogů a na různé propagační materiály. Pěkný portrét si ale může objednat i soukromá osoba, která ho pak využije např.jako profilovou fotografii k prezentaci na sociálních sítích. Privátní nafocení ve stylu glamour nebo aktu jen tak pro radost svému partnerovi a jeho fantazii je také velmi oblíbené.

Cena ?

Cena je v této oblasti vždy na domluvě. Ve většině případů se objednává na tento druh focení i vizážista, stylista, kadeřník apod., kde se pak náklady navyšují o jejich služby.

Má práce : základní částka je 2300,- Kč za první hodinu a  1000,- Kč za každou další hodinu focení.